مساحة إعلانية 728×90

Uslovi rada u Kanadi

Uslovi rada u Kanadi

Među uslovima zapošljavanja u Kanadi, kanadski zakon o radu ne dopušta prekomerni rad, daje roditeljima porodiljsko odsustvo i omogućava zaposlenima da unapred obaveste o napuštanju posla. Kanadski zakon o radu utvrđuje savezne standarde rada koje svi federalno regulirani poslodavci i zaposleni moraju slijediti. Ako radite u rudarstvu, transportu, bankarstvu i nekim drugim sektorima, vjerovatno spadate u ovu kategoriju. Federalni standardi rada uključuju pravila koja regulišu radno vrijeme, odmor, plaćeno slobodno vrijeme, bolovanje, otpuštanje i druge aspekte.

Uslovi rada u KanadiUslovi rada u Kanadi
Uslovi rada u Kanadi

Uslovi rada u Kanadi

Standardno radno vrijeme u Kanadi za zaposlenog je 8 sati dnevno ili 40 sati sedmično (32 sata za vozače autobusa). Zaposleni imaju najmanje jedan cijeli dan odmora svake sedmice, obično nedjeljom. Plaća za prekovremeni rad mora biti najmanje 1,5 puta veća od redovne satnice. Rukovodioci i profesionalci poput doktora, advokata, zubara, arhitekata i inženjera oslobođeni su prekovremenog rada. U većini slučajeva, maksimalni broj radnih sati sedmično je 48 sati.

Odmor i godišnji odmor

Zaposleni imaju najmanje 2 sedmice godišnjeg odmora nakon godinu dana rada kod jednog poslodavca i 3 sedmice nakon 6 godina rada. Osim toga, svi zaposleni imaju 9 plaćenih praznika svake godine (Nova godina, Veliki petak, Viktorijini dan, Dan Kanade, Praznik rada, Dan zahvalnosti, Dan sjećanja, Božić, Dan boksa).

Radite u Kanadi u okviru programa Express Entry

U cilju efikasnijeg regulisanja imigracionih tokova, kanadske vlasti su 2015. godine usvojile program Express Entry. S jedne strane, povećao je zapošljavanje u zemlji, as druge strane, proširio mogućnosti za kvalifikovane stručnjake i povećao mogućnosti zapošljavanja u Kanadi.

Da biste učestvovali u programu, prvo morate proći ekspresni ulaz (pročitajte članak): u kojem morate popuniti upitnik koji utvrđuje da li ispunjavate potrebne uslove i daje vam određeni broj bodova. Na rezultat utiču vaše vještine, nivo obrazovanja, znanje jezika, specijalnost itd.

Broj osvojenih bodova direktno zavisi od vaših šansi da dobijete posao. U programu su redovne selekcije kandidata koji su osvojili najviše bodova. Oni dobijaju pravo da emigriraju u Kanadu.

Istovremeno, njihovi upitnici su dostupni svim poslodavcima u Kanadi, za koje je vrlo lako izabrati odgovarajuće upitnike, jer su kandidati u bazi razvrstani prema rejtingu. Lične podatke prima Služba za državljanstvo i imigraciju Kanade i dostupni su do šest mjeseci. Nakon toga, informacije ulaze u bazu podataka Express Entry i tamo se čuvaju godinu dana. Inače, jezički test i stečene diplome (po potrebi) se rade i prije podnošenja upitnika.

U Kanadi postoji oko 80 različitih imigracionih programa, od kojih je glavni dio zasnovan na sistemu Express Entry. Istovremeno, većina programa je regionalna, odnosno selekcija se odvija na nivou pojedinog okruga, a konačnu odluku o ulasku donosi federalna uprava. A postoji još jedna prednost: Kvebek ima svoje programe.

Na saveznom nivou postoje tri imigraciona programa zasnovana na Express Entry:

  1. Federalni program kvalifikovanih radnika (FSWP)

Ovo je glavni program za strane imigrante koji žele raditi u Kanadi. Namijenjen je samo zaposlenima sa potrebnim iskustvom i znanjem. Za učešće morate imati najmanje godinu dana radnog iskustva u željenoj specijalnosti, stečenog u proteklih 10 godina, ili poziv lokalnog poslodavca. Od vas se također zahtijeva da imate dovoljan nivo znanja jezika i obrazovanje koje zadovoljava kanadske standarde (ovo je potvrđeno od strane ECA).

Također su važne godine i sposobnost brzog prilagođavanja u zemlji. Takođe ćete morati da prođete lekarski pregled, da date potvrdu o neosuđivanosti, da se ne prijavite za preseljenje u Quebec (postoji poseban program) i da imate dovoljno novca za prvi put.

  1. Savezni program kvalifikovanih obrta (FSTP)

Program je namijenjen visokokvalifikovanim ili licenciranim pojedinačnim stručnjacima (na primjer, ljekarima). U tom slučaju morate imati najmanje dvije godine radnog iskustva u specijalnosti u proteklih pet godina, poziv lokalnog poslodavca ili kvalifikacioni certifikat izdat u Kanadi, kao i dobro poznavanje jezika.

  1. Kanadski iskustveni razred (CEC)

Za profesionalce koji su prethodno radili u Kanadi. Radno iskustvo u posljednje tri godine mora biti najmanje 12 mjeseci. Takođe je važno znati jezik na dovoljnom nivou i ne ispunjavati uslove za preseljenje u Quebec.

Radna dozvola

Posao u Kanadi možete dobiti samo sklapanjem ugovora o radu, a ako specijalnost uključuje članstvo u profesionalnim udruženjima (na primjer, liječnik), trebat će vam i licenca. Sljedeća obavezna faza je pribavljanje dozvole za prihvatanje stranca, Procjena uticaja na tržište rada (LMIA), kojom se bavi poslodavac. U tu svrhu šalje zahtjev najbližoj filijali Ministarstva za ljudske resurse i razvoj vještina. Ako je odgovor pozitivan, izdaje se radna dozvola.

Postoji niz kategorija stručnjaka kojima ovaj dokument nije potreban. Detaljnu listu možete pronaći ovdje.

Nakon pozitivnog odgovora Ministarstva, poslodavac prikuplja sljedeći paket dokumenata i šalje ga podnosiocu zahtjeva na predaju konzulatu u mjestu prebivališta:

  • Kopija dopisa iz ministarstva u kojem se navodi da kandidat može raditi u Kanadi.
  • Detaljan ugovor sa naznakom pozicije, liste obaveza, potrebnog radnog iskustva i obrazovanja, trajanja ugovora, visine plate, beneficija zaposlenih i podataka o poslodavcu.
  • Uslovi zdravstvenog osiguranja.

Postoji nekoliko vrsta dozvola: za privremeni rad (na redovnu radnu vizu), za stalno zaposlenog (po programu Express Entry), za studente, preduzetnike. Odvojeno, postoje dozvole za rad kao dadilja ili medicinska sestra, kao iu okviru programa razmjene iskustava.

radna viza

Za dobijanje radne vize potrebno je da kontaktirate kanadsku ambasadu u najbližoj državi. Za apliciranje potrebna su vam sledeća dokumenta:

  • dozvolu za rad
  • Pozivno pismo poslodavca i ugovor;
  • Popunite formular za prijavu;
  • Ovjerena diploma o obrazovanju, kao i uvjerenja o kvalifikacijama, po potrebi radna dozvola;
  • Preporuke sa prethodnih poslova;
  • Tri fotografije koje zadovoljavaju međunarodne standarde;
  • Pasoš (ili pasoš), koji važi najmanje šest meseci od dana ulaska u zemlju, kao i kopije svih stranica;
  • Izvod iz banke ili drugi dokaz da imate dovoljno sredstava po prvi put;
  • Plaćanje takse (za građane Bliskog istoka u 2020. – 155 kanadskih dolara, ili oko 117 dolara).

Nakon podnošenja dokumenata bićete upućeni na ljekarski pregled. Budite spremni na činjenicu da će vas konzul možda kontaktirati za lični razgovor dok se slučaj razmatra.

Također imajte na umu da, ovisno o regiji, mogu biti potrebni dodatni dokumenti. Na primjer, u pokrajini Kvebek, potrebna vam je Potvrda o odobrenju za privremeni rad (Certificat d'acceptation du Quebec (CAQ) pour travail temporaire), koju morate dobiti od Ministarstva za imigraciju Kvebeka.

Poželjna zanimanja u Kanadi

Kanadska vlada sastavila je listu najpopularnijih zanimanja u zemlji, koja uključuje oko 500 stavki. Kompletnu listu možete pronaći ovdje. Predstavićemo vam najrelevantnije specijalizacije koje vam omogućavaju da učestvujete u programu Skilled Migrant Program (Express Entry):

  • Medicinsko osoblje: medicinske sestre, liječnici opće prakse, veterinari, kardiolozi, masažni terapeuti, laboratorijski asistenti, nutricionisti, stomatolozi, fizioterapeuti, bolničari i farmaceuti.
  • Inženjeri i građevinari: rudarstvo, vodoinstalateri, geolozi, mehaničari, vazduhoplovni tehnolozi, naftaši, industrijski i proizvodni, hemičari, elektroinženjeri, krovopokrivači, zidari, stolari, keramičari, zavarivači, gipsari, arhitekte.
  • Ostale profesije: pravnici, biolozi, okeanografi, meteorolozi, menadžeri raznih pravaca, operateri opreme, mesari, kuvari, nastavnici, fizičari, finansijski stručnjaci, socijalni radnici, programeri.

Prema studiji Canadian Businessa, najtraženiji radnici su inženjeri, kontrolori letenja, mrežni kompjuterski analitičari, administratori i medicinski asistenti, kao i zaposleni u rudarstvu i šumarstvu. Puno je i slobodnih radnih mjesta za obrtnike, prodajne predstavnike, računovođe, poslovne analitičare i kraniste. To potvrđuju i podaci vezani za izdavanje ulaznih dozvola putem Express Entry objavljen 2020.

Karakteristike rada u Kanadi u smislu popularnih specijalnosti

Pogledat ćemo samo nekoliko primjera kako biste shvatili od čega se sastoji proces zapošljavanja u Kanadi i koliko otprilike zahtijeva.

  1. Vozač automobila

Zemlja zauzima veliko područje, a željeznička mreža ovdje je slabo razvijena. Stoga je potreba za vozačima i vozačima kamiona uvijek prisutna. Lokalnim stanovnicima nije teško dobiti posao na takvoj poziciji: dovoljno je imati dozvolu i vozačko iskustvo. Za strance je sve komplikovano potrebom da pohađaju kurseve vožnje u zemlji i uspešno polože ispit iz engleskog jezika (IELTS test – Najmanje 4 ili 5), koje možete učiti 3-4 mjeseca, savladavajući lokalnu terminologiju i saobraćajna pravila.

Inače, ovdje su vozači jako dobro plaćeni. Ali ne mogu svi izdržati takav ritam: morat ćete provesti najmanje 10-12 sati za volanom (da ne spominjemo vozače kamiona), imati odlično zdravlje i veliko iskustvo. Zbog toga je fluktuacija zaposlenih veoma velika.

  1. zavarivanje

Zbog brzog razvoja gradova u zemlji, to je jednako popularna profesija, koja je tražena u izgradnji visokih zgrada i u stvaranju podvodnih građevina. Ali da biste radili u specijalnosti, morate steći studijski certifikat u Kanadi ili raditi ovdje nekoliko godina kao asistent u zavarivanju. Poznavanje engleskog jezika je obavezno.

  1. Radnici na farmama

Unatoč činjenici da u mnogim zemljama ovdje nije potrebno posebno znanje, u Kanadi imate dvije mogućnosti: ili ćete se zaposliti kao slabo plaćeni radnik sa teškim radnim rasporedom, ili ako imate iskustvo i odgovarajuću specijalnost, zaposlite se viši položaj, kao što je veterinar ili inženjer, sa atraktivnijim primanjima. U oba slučaja neophodno je dobro poznavanje engleskog jezika.

Plate u zemlji

Minimalna plata je obavezan zakon u kanadskoj ekonomiji, koji se svake godine revidira na osnovu nezaposlenosti i drugih faktora. Ne postoji jedinstven indikator za zemlju – nivo „minimalne plate“ varira u zavisnosti od pokrajine u rasponu od 8,8-11,33 dolara po satu (ovde i ispod iznosi su dati u američkim dolarima). Najviša stopa u 2020. bila je u oštrom Nunavutu: nešto više od 12 dolara. Ako se fokusirate na 40-satnu radnu sedmicu, Kanađani će primati najmanje 1.500 dolara mjesečno.

Postoji i prosječna stopa plata, koja u Kanadi iznosi 20,4 dolara po satu. To jest, u prosjeku, specijalista ovdje prima 3.540 dolara prije nego što plati sve poreze. Stope po satu uvelike variraju u zavisnosti od starosti (nakon 25 godina – skoro dvostruko povećanje), pola (muškarci dobijaju 2,6 USD po satu više), dužine radnog dana (sa nižom stopom skraćenog radnog vremena od 3,8 USD) i vrste posla ( stalni zaposleni primaju 4,7 USD više).

Prosječne plate u raznim profesijama (mjesečno prije oporezivanja):

  • Finansijska sredstva: $2000-2500 na početku. Nakon 5-7 godina rada, možete dostići stopu od 4500-6000 USD.
  • IT stručnjaci: U početku, zaposleni u ovoj oblasti primaju oko 2.500 dolara. Ali stopa može biti mnogo veća – u rasponu od 3.500 do 7.000 dolara – ovisno o kompaniji, projektu, iskustvu i vještinama.
  • Inženjering: Ovisno o dostupnom iskustvu, vještinama i specifičnom smjeru, oni primaju od 2000 do 5500-6000 dolara.
  • Profesionalci u građevinarstvu: 2.000-3.000 dolara u prosjeku, ali brojke mogu doseći 5.000-6.000 dolara u visoko kvalifikovanim i uskim zanatima.
  • Medicina: Doktori – od 5.000 dolara, medicinske sestre – od 2.000 do 2.500 dolara.
  • Poljoprivreda: zanatlije – od 1.500 dolara, specijalisti – oko 2.500-4.500 dolara.
  • Vozači kamiona i vozači – oko 3.500-4.000 dolara.
  • Nastavnici: 2500-5000 dolara u zavisnosti od lokacije, iskustva i diplome.
  • Mehaničari teške opreme, kranovi i specijalna oprema: od 4.000 dolara.
  • Kuvari: od 2.500 dolara.
  • Konobari: u prosjeku – 1500-3000 USD, ovisno o lokaciji i trajanju usluge. Iako sa dobrim iskustvom od 5-10 godina, stopa može biti 2-2,5 puta veća. Ali to su rijetki slučajevi. Domari, poljoprivredni radnici i perači automobila rade po najnižoj stopi u cijeloj kategoriji.

Generalno, radeći u Kanadi, u svim industrijama, možete dobro zaraditi. Ovdje vaš prihod ne ovisi o odabranoj oblasti, već o vještinama i iskustvu. Lokalne vlasti nastoje da ne stvaraju društvene klase, te stoga klasifikuju stope plata u zavisnosti od mnogih faktora koji zavise samo od zaposlenog.

Pročitajte također: Zvanična web stranica za registraciju za imigraciju u Kanadu

Pročitajte također: Kako emigrirati u Kanadu 2024

Pročitajte također: 7 najistaknutijih nedostataka imigracije u Kanadu

Aucun commentaire

Fourni par Blogger.